A riasztórendszerekkel kapcsolatban a legfontosabb tényező, hogy milyen típusú és mennyi érzékelővel rendelkezik, valamint, hogy ezek az érzékelők milyen módon vannak kapcsolatban a riasztóközponttal. Továbbá nem mindegy az sem, hogy a riasztórendszer megfelel –e a Magyar Biztosítók Szövetsége, vagyis a MABISZ előírásainak. Amennyiben megfelel, úgy biztosak lehetünk abban, hogy a biztosítói elbírálás kedvező lesz a számunkra, betörés esetén gyorsabb ügyintézésre és kártérítésre számíthatunk. És az sem egy utolsó szempont, hogy vannak biztosító társaságok, akik kedvezményesebb havi díjat számítanak nekünk, vagy magasabb értékű ingóságot vesznek fel, ha van riasztórendszerünk. Bizonyos értékeknél kötelező a riasztórendszer!

 

A riasztóközponttal kapcsolatban a legfontosabb, hogy mekkora zónaszámmal rendelkezik. Ideális esetben minden érzékelő egy külön zónához tartozik, így állapítható meg ugyanis pontosan - akár a távolból, egy távfelügyeleti központban – hogy az ingatlan mely pontján és mikor törtek be. (távfelügyelet részletesebben) Az is eldönthető, hogy a riasztóközpontot, és ezen keresztül az egész rendszert hány kezelőegységgel kívánjuk kezelni. A legtöbb riasztórendszer egy tasztatúrával rendelkezik, de amennyiben igényeink úgy kívánják, telepíthetünk többet is, például egyet a garázsba, egyet a nappaliba egyet pedig az előszobába, hogy minél könnyebben és gyorsabban elérhessük őket. Ez főleg nagyobb ingatlanok esetén lehet ideális.

 

Az érzékelők esetén az a fő megkülönböztető tényező, hogy magát a behatolás megtörtését kívánjuk érzékelni, vagy egyéb események, például tűz, vagy szén-monoxid jelenléte esetén is jelzést szeretnénk kapni. Ha megtehetjük, érdemes ezt választani, ugyanis könnyen megakadályozhatnak egy esetleges tragédiát, azáltal, hogy például éjszaka hangosan riasztanak már minimális füst vagy szén-monoxid szint esetén is, és így még idejében elhagyhatjuk az épületet. Az utóbbi időben sajnos sok olyan esetről lehet hallani, amelyet egy ilyen rendszer megakadályozhatott volna, megmentve ezzel évente tucatnyi emberéletet. Az illetéktelen behatolást észlelő érzékelők esetében is számos lehetőségünk van. A rendszerek képesek az épületbe való behatolást, vagy annak a kísérletét is észlelni. Ez általában a nyílászárókon keresztül történik, amit az üvegtörés és a nyitásérzékelő képes megállapítani, de esetenként a falon vagy a plafonon való behatolás is elképzelhető, amelyet a falbontás érzékelővel tudja a rendszer észlelni. De abban a pillanatban, hogy az elkövető már az épületben van, riasztanak a mozgásérzékelők is. Az érzékelők ezen típusai az épületen belüli mozgást érzékelik. Hőkép változás, mikro rezgések érzékelése, vagy a kettő együttes megléte esetén. Arra is van megoldás, ha az épületen belül kutyánk, macskánk vagy egyéb kisállatunk mozog! Ilyenkor kisállatos mozgásérzékelőt használjunk, így elkerülhetjük a felesleges téves riasztásokat. Az eddig felsorolt érzékelő típusok mind a belső teret figyelték, de lehetőség van az ingatlan külső terének a szemmel tartására is. Ezt egy úgynevezett infrasorompó, vagy kültéri mozgásérzékelő végzi, amelyek képesek az erkélyt, az udvart, vagy a kocsibejárót védeni. Gyakorlatilag így még azelőtt riasztani tud a rendszer minket, és esetlegesen elriasztani a betörőt, mielőtt akár az ajtónkig eljutna.

 

További fontos segítőink is léteznek. Ilyen a pánikgomb, ami az érzékelők helyett ránk bízza a veszélyhelyzet észlelését, és indítja be a riasztást, vagy értesíti a távfelügyeleti központot. Ehhez hasonló az orvosi segítségkérő funkció, amely főleg idős emberek, vagy krónikus beteg számára lehet alkalmas arra, hogy egy gombnyomással riassza amegfelelő személyt, távfelügyeleti szolgáltatás megléte esetén a diszpécsert, aki hívhatja a megadott személyeket, akik segíteni tudnak: ápolót, vagy orvost.

 

Riasztórendszerünk érzékelői lehetnek vezetékes vagy vezeték nélküli  kapcsolatban is a riasztóközponttal. Amennyiben már egy kész objektumba szeretnénk riasztót, utólagos telepítés esetén a vezeték nélküli megoldásnál nincs szükség a falak megbontására, így jelentősebb átalakítások nélkül, esztétikusan és gyorsan helyezhető üzembe a rendszer. Ma már ezek a rendszerek is teljesen biztonságosnak tekinthetőek. Újonnan épített házaknál, vagy konkrét igény esetén lehetséges azonban a falban futó vezetékes összeköttetés is. Falon kívül pedig csatornában vihető a vezeték az érzékelőktől a központig.

 

Látszik tehát, hogy számos lehetőség áll rendelkezésünkre, érdemes ezekről megfelelően tájékozódni, akár egyénileg, majd azt követően egy szakértő segítségével, akivel az Ön igényeihez és lehetőségeihez, valamint az ingatlan adottságaihoz alakítva lehet meghatározni a riasztórendszer tulajdonságait.

 

Kérjen ajánlatot riasztórendszerre

Ügyfeleink

Tekintse meg kiemelt ügyfeleinket akik az elmúlt 6 évben megtiszteltek bizalmukkal!

bat
DEH-Draexlmaier
goodwill
hambau
imperial
intermetal
mediaworks
mol
schrack
sews-ceh
waberers
vtl_systems