A lakásriasztók elsődleges célja, hogy megakadályozzák az illetéktelen behatolást a tulajdonunkban lévő ingatlanba, legyen szó az otthonunkról, nyaralónkról, vagy esetleg további lakásokról. Természetesen több féle biztonsági szintű lakásriasztó rendszert választhatunk, a döntés előtt mindenképpen érdemes mérlegelni, hogy mekkora értéket kívánunk védeni, és mekkorát vagyunk hajlandóak kockáztatni. Bárhogy is döntsünk, azt tudnunk kell, hogy 100%-ban tökéletes biztonság nem létezik. Meg lehet találni azonban azt az ideális kompromisszumot, amely mellett nyugodtan aludhatunk, nem kell aggódnunk az értékeink és a családunk biztonságáért, és mégsem költünk el indokolatlanul vagyonokat feleslegesnek tekinthető részegységekre. Ugyanis egy viszonylag magas biztonsági szint mellett is már annyira megnehezülne a betörők dolga, hogy egyszerűen nem éri meg számukra a mi ingatlanunkkal vesződni, figyelembe véve főként azt, hogy rengeteg értékes és értékekkel teli otthon és üzlet áll gyakorlatilag védtelenül hazánkban.

 

Egy fokkal nagyobb biztonsági szintet nyújt a távfelügyelet.

 

Egyes felmérések ugyanakkor azt mutatják, hogy - részben a gazdasági világválság hatására is – az utóbbi időben megnövekedtek a vagyon elleni betöréses bűncselekmények. Nem szabad tehát félvállról vennünk értékeink védelmét, hiszen sokkal okosabb döntés előre készülnünk, mint utólag fogni a fejünket, hogy miért nem tettünk semmit, és miért nem szereltettünk fel lakásriasztó rendszert. Tekintsük át tehát, hogy melyek azok az egységek, amelyek feltétlenül szükségesek egy biztonságot nyújtó lakásriasztó összeállításához.

 

A riasztóközpont a lakásriasztó rendszer talán legfontosabb eleme, ugyanis itt történik a különböző érzékelőkből származó adatok értékelése, ez szabályozza azok és más részegységek működését is, valamint egy esetleges távfelügyeleti központba irányuló jelzés is innen indul útjára. Amennyiben a riasztóközpontot a lakásriasztó rendszer „agyának” tekintjük, akkor az érzékelők a „szemeknek és füleknek” felelnek meg. Típusuktól és beállításaiktól függően ugyanis akár a legkisebb mozgást, vagy a környezetben bekövetkezett egyéb változást képesek észlelni, és erről jelzést továbbítani a riasztóközpontnak. A hangjelzőknek kettős feladata van. Egyrészt a külső környezet felé adnak egy hangjelzést, amely felkelti a környezetben lévők figyelmét, azonban sajnos – főként a téves riasztások és a nemtörődömség miatt – ez nem túl hatékony védelem. Másrészt – amennyiben beltéri hangjelző egységeket is felszerelünk – ellehetetleníthetik a behatolók kommunikációját, illetve olyan jelzéssel szolgál számukra, hogy észlelték a betörést, így nem érnek rá nyugodtan megkeresni az elrejtett értékeket.

 

Amit igen kevésszer hallani a lakásriasztó rendszerek kapcsán – pedig igen fontos lenne – hogy bizonyos típusaik nem csak helyszíni riasztásra képesek, ráadásul nem csak betörés esetén lehetnek hasznosak. A távfelügyeleti szolgáltatás révén ugyanis a nem túl hatékony helyszíni fény- és hangjelzések mellett a rendszer képes értesíteni egy távfelügyeleti központot, ahol – miután meggyőződtek róla, hogy valós helyzetről van szó – képesek akár perceken belül járőrökkel a helyszínre érkezni, és értesíteni minket vagy egy más kijelölt személyt a behatolásról. A távfelügyeleti szolgáltatás azonban más veszélyhelyzetek esetén is segítséget jelenthet, lehetőség van ugyanis úgynevezett pánikgomb telepítésére, amely segítségével riasztást küldhetünk a központnak, bármi baj érjen minket, legyen szó egy háztartási balesetről, egészségügyi gondokról, vagy gyanús jelek észleléséről. Így sokkal nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat akkor, amikor együtt töltjük az estét a családunkkal, vagy amikor elutazunk, és gyermekünk vagy idős hozzátartozónk egyedül tartózkodik a lakásunkban.

 

Mindezek mellett a legmodernebb lakásriasztó rendszerek integrálhatóak úgynevezett lakásirányítási rendszerekkel is, amelyek képesek arra, hogy akár önállóan szabályozzák a hőmérsékletet, kezeljék a kerti locsolást, mozgassák a redőnyöket, és még hosszan sorolhatnánk. Egy ilyen rendszer ráadásul nem csak kényelmet biztosít a részünkre, hanem alkalmas arra is, hogy amikor nem tartózkodunk otthon, akkor is azt a látszatott keltse, mintha lenne valaki a lakásban. A betörők egyik legnépszerűbb módszere ugyanis az, hogy kifigyelik, mikor nincs semmi mozgás a ház körül, mikor vannak lekapcsolva a villanyok, vagy mozdulatlanok a redőnyök napokig. Ez az automata rendszer jelentősen megnehezíti azonban a dolgukat, és valószínűleg inkább más épületet választanak.

 

Összességében elmondható tehát, hogy érdemes áldoznunk az otthonunk védelmére, mivel megvannak azok az eszközök, amelyekkel biztonságban érezhetjük magunkat. Nem szabad – vagy legalábbis felesleges – azonban esztelenül költekezni, megfelelő utánajárással, a rendszerek elemeinek tanulmányozásával és szakértőkkel való konzultálással, okosan viselkedve ésszerű áron is megvédhetjük értékeinket és családunkat.

 

Kérjen ajánlatot Riasztórendszerre

Ügyfeleink

Tekintse meg kiemelt ügyfeleinket akik az elmúlt 6 évben megtiszteltek bizalmukkal!

bat
DEH-Draexlmaier
goodwill
hambau
imperial
intermetal
mediaworks
mol
schrack
sews-ceh
waberers
vtl_systems