A Globális Helymeghatározó Rendszer (GPS) nyomkövető egy olyan elektromos eszköz, amit többek között szállítással foglalkozó szakemberek és gépjármű tulajdonosok használnak arra, hogy meg tudják határozni autóik vagy teherautóik pontos helyét. Van olyan valós idejű GPS nyomkövető, amely azonnal jelzi az adott gépjármű helyét és sebességét, de vannak kevésbé drága eszközök is, amelyek nem valós időben rögzítik ezeket az információkat és csak később lehet hozzájuk férni. Néhány eszköz rendelkezik olyan funkciókkal, amelyek gyorshajtás vagy az útvonaltól való eltérés esetén figyelmeztetik a gépjárművezetőt..

Hogyan működik a GPS nyomkövető?

A globális helymeghatározó rendszer (Global Positioning System) egy világméretű navigációs rendszer, ami összesen 24 műholdból és a hozzájuk kapcsolódó földfelszíni állomásokból áll. A rendszert az amerikai hadsereg számára fejlesztették ki, ezért az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma finanszírozta a létrehozását és a mai napig is ők működtetik. Azonban az USA kormánya úgy engedélyezte a felállítását, hogy ingyenes polgári felhasználását is lehetővé kell tenni.

A GPS működésének lényege, hogy pontosan meg tudjuk határozni a helyzetünket, amennyiben rendelkezünk vevőkészülékkel. GPS nyomkövető rendszer el lehet helyezni többek között járművekben, mobiltelefonokban, órákban és szinte bármilyen eszközben. Használatával nem csak a pontos helyzetünket határozhatjuk meg, hanem akár nyomon is követhetjük például egy jármű vagy személy mozgását is.

A GPS rendszer része a Globális Navigációs Műhold Rendszernek (Global Navigation Satellite System). Ez a rendszer számos egyéb olyan műholdat foglal magában (a GPS 24 műholdján felül), melyek mikrohullámú jeleket használnak, melyek a GPS vevővel rendelkező eszközökre továbbítódnak, ezáltal információ kaphatunk aktuális helyzetünkön felül a sebességünkről, az időről és a haladási irányunkról is. Vagyis a GPS nyomkövető rendszer nem csak valós idejű, hanem az eddigi útvonalunkról is hasznos információkkal tud szolgálni.

A GPS műholdak egyedi jeleket továbbítanak a vevőkészülékek felé, melyek alapján kiszámítható a pontos hely, sebesség és idő is. A pozícióinkat akár három dimenzióban is meghatározhatjuk, amennyiben legalább 4 különböző műhold jelét fogjuk egyszerre. A rendszer a már említett 24 műholdból és 3 tartalékműholdból áll, arra az esetre amennyiben meghibásodna az egyik műhold. Mindegyik műhold 12 óránként, vagyis naponta kétszer kerüli meg a Földet.

A rendszer vezérlése és összehangolása földfelszíni állomásokon történik a Föld minden kontinensén. Ezen állomások segítenek a GPS műholdak mikrohullámú jeleinek feldolgozásában és továbbítják a jeleket a különböző GPS nyomkövetést használó eszközök részére, melyek átalakítják a jeleket és megbecsülik az aktuális pozícióinkat, sebességünket és a pontos időt.
A rendszer működése egy egyszerű matematikai elven, a „háromszögelésen” alapszik. Két kategóriáját különböztethetjük meg:

Mindkét kategória kiszámításához elengedhetetlen, hogy legalább 3 műhold jelét fogja  a vevőkészülék és pontosan tudja a helyzete és a műholdak távolságát. Napjainkban már vannak olyan GPS nyomkövető rendszerek, melyek egynél több vevőkészülékkel rendelkeznek. Ezek előnye, hogy a különböző készülékek soha nem ugyanazon műholdak jelét veszik, ezért stabilabbak és pontosabban is. A műholdak a GPS jeleket olyan rádióhullámokkal sugározzák, melyek fénysebességgel haladnak.

A mai GPS nyomkövető rendszerek különböző módokon működhetnek. A kereskedelmi forgalomban kapható GPS nyomkövetőket legtöbbször arra használják, hogy rögzítsék egy jármű helyzetét. Vannak rendszerek melyek az adatokat magában a GPS készülékben tárolják (passzív követés) és sok pedig az adatait egy külső adatbázisba továbbítja, tehát az ilyen egységek nem csak vevő hanem egyben adókészülékek is (aktív követés).

Passzív követés

A passzív GPS nyomkövető rendszerek figyelemmel kísérik az aktuális helyszínt és előre meghatározott adatokat tárolnak, mint például az elmúlt 12 óra utazási adatai. Ezeket legtöbbször egy belső memóriába vagy memóriakártyára menti a készülék, mely információkat a későbbiekben egy számítógépre lehet letölteni elemzési céllal. Néhány készülék esetén lehetőség van az adatok bizonyos időközönkénti automatikus továbbítására is, vezetéknélküli kapcsolaton keresztül.

Aktív követés

Az aktív GPS nyomkövető rendszereket „valós idejű” rendszereknek is szokták nevezni, mivel az adatait automatikusan és valós időben továbbítja egy külső nyomkövető portálra, vagy nyomkövető rendszerbe mint például az ASGPS rendszer is. Ez a nyomkövetési mód az elterjedtebb, mivel sokkal szélesebb kereskedelmi felhasználást tesz lehetővé mint a passzív követés. Többek között alkalmas gépjárművünk vagy gépjárműflottánk nyomon követésére. Vagy például valós időben figyelemmel kísérhetjük alkalmazottaink mozgását, ezáltal is kiszűrve a felesleges tevékenységeket és optimalizálhatjuk a munkafolyamatainkat.

Ajánlatot kérek GPS nyomkövetőre

A nyomkövetők használati lehetőségei

A GPS nyomkövetők fő funkciója a gépjármű helyzetének folyamatos meghatározása, de sok más egyéb szituációban is hasznosak lehetnek. Például, ha egy gépjárművet ellopnak, egy nyomkövető pontos helymeghatározást tud adni a rendőrség számára.

Az autós GPS nyomkövetők valahol az aranyközépúton helyezkednek el az irányító és a megengedő szülők nevelési eszközei között.  Ha egy tinédzser gyerek autójában megfelelő eszköz van beépítve, akkor az valós időben meg tudja határozni a gépjármű helyzetét, rögzíti a megtett útvonalat és a sebességkorlátozás átlépését.

A gépjármű-nyomkövető eszközök különösen hasznosak azoknak is, akik több autóval vagy teherautóval rendelkező vállalkozást vezetnek. Van olyan típusú nyomkövető, amelyik jelzi a gépjárművek útvonalát különböző időpontokban, így segít koordinálni a napi szállítási útvonalakat. Más technológiával működő nyomkövetők pedig inkább a megtett távolságot mérik a pontos könyvelés és kifizetések céljából.

Ahogy mindennek, a GPS nyomkövetőknek is vannak árnyoldalai. Néhány esetben arra használják őket, hogy a tulajdonos tudta ellenére kövessék nyomon a gépjárművet. Ha valaki erre gyanakszik, akkor meg lehet próbálni megkeresni a gépjárműbe rejtett GPS nyomkövető eszközt. 

Ha bármilyen olyan szituáció előfordulhat, amikor fontos tudni, hogy pontosan hol van a gépjármű, akkor érdemes beszerezni egy GPS nyomkövetőt. Az egyetlen probléma ezzel kapcsolatban, hogy a legtöbb nyomkövető eszköz esetében szükséges mobilhálózat a valós idejű adatszolgáltatás eléréséhez.

Hogyan lehet egy autós GPS nyomkövetőt használni?

Ezeknek az eszközöknek a használata általában nagyon egyszerű, de kicsit eltérő minden gépjármű esetében. A legfőbb különbség az elektromos áramforrás, emiatt érdemes először a használati útmutatót áttanulmányozni.

Néhány GPS nyomkövető úgy van tervezve, hogy rá lehessen kötni a fedélzeti autódiagnosztikai eszközre (OBD-II), ami általában a műszerfalban van elhelyezve a sofőr lábaihoz közel. Ennek az az előnye, hogy a nyomkövető egyenesen a műszerfal csatlakozójából nyeri az elektromos áramot, így nagyon egyszerű használni. Ha valaki valaha is használt kódleolvasót vagy szkennert, akkor ennek az eszköznek a használata szinte gyerekjáték.
Más nyomkövetőket a szivargyújtóba vagy beépíthető aljzatba lehet beszerelni. Ezeket a típusú nyomkövetőket nagyon egyszerű beszerelni és használni, viszont néhány akkor is fogyaszt elektromos áramot, amikor a gépjármű nincsen használatban. Erre megoldás lehet kicsatlakoztatni az eszközt, hogy az ne merítse le a gépjármű akkumulátorát.

Más típusú GPS nyomkővetők beépített akkumulátorral rendelkeznek, így ezeket szinte bárhová be lehet szerelni. Mivel ezeknek az eszközöknek nincsen külső elektromos áramforrása, így időről-időre ki kell szerelni és feltölteni őket különben leáll a működésük.

Ha már be van szerelve egy GPS nyomkövető eszköz a gépjárműbe, akkor egy szoftver segítségével valós időben nyomon lehet követni annak pontos helyét mobiltelefonról, tabletről vagy számítógépről.

Miért érdemes autós GPS nyomkövetőt használni? 

 Erre három jó ok van:

  1. Segíthet az ellopott autó megtalálásában. Földrajzi helytől függően a lopott autók átlagosan kevesebb, mint 50%-át találják meg. Egy GPS nyomkövető eszköz jelentősen növeli a gépjármű megtalálásának az esélyét. Ha kizárólag a rendőrökre kell bízni a lopott autó megtalálását, akkor nagyrészt a szerencsétől függ, hogy valaha megtalálják-e. Ha a rendőrök munkáját az is segíti, hogy pontosan meg tudják határozni a gépjármű helyét a nyomkövető segítségével, akkor sokkal nagyobb esély van arra, hogy megtalálják azt.
  2. Nyomon lehet követni vele a gépjármú használatot. Manapság gyakori, hogy egy gépjárművet a család több tagja is használja. Ebben az esetben egy GPS nyomkövető eszközt arra is lehet használni, hogy ellenőrizze a gépjárművet használók vezetési szokásait, például azokat az eseteket, amikor gyorshajtás vagy hirtelen fékezés történt. 
  3. A gépjármű használatának ellenőrzése akkor is fontos lehet, ha valaki olyan vállalkozást vezet, amin keresztül mások használják a tulajdonában lévő gépjárműveket.  

A nyomkövető rendszerek típusai 

Alapvetően kétféle GPS nyomkövető rendszer létezik: aktív és passzív. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányi, amit a következő részben részletezünk.

Aktív

Az aktív típusú GPS nyomkövető műholdkapcsolaton keresztül folyamatosan közvetíti az adatokat.  Ez azt jelenti, hogy egy gombnyomással valós idejű információt lehet elérni egy weblapon vagy applikáción keresztül. Meg lehet nézni, hogy mi a gépjármű pontos helye az adott időpontban, milyen útvonalat tett meg előtte, átlépte-e a sebesség korlátozást és járt-e olyan útvonalon, ahol nem kellett volna. Ennek a típusnak a hátulütője, hogy a legtöbb aktív autós GPS nyomkövető használatához szükség van előfizetésre a műholdhálózat eléréséhez.

Passzív

A passzív nyomkövető viszont nem közvetít folyamatosan adatot. Annak ellenére, hogy folyamatos műholdkapcsolatban van, adatokat nem közvetít, hanem belsősleg tárolja őket el. Ha valaki hozzá akar férni az adatokhoz, ki kell szerelnie az eszközt és laptophoz vagy tablethez csatlakoztatnia. Így le lehet tölteni minden információt arról, hogy mikor és milyen útvonalat tett meg a gépjármű. Ennek a hátulütője, hogy nem közvetít valós idejű adatokat és nem lehet használni abban az esetben, ha ellopják a gépjárművet. Nagy előnye a passzív GPS nyomkövetőknek, hogy jóval olcsóbbak és nincsen havi előfizetési díj a hálózatra, ahogy az aktív típusúak esetében.

Gyakran feltett kérdések az autós nyomkövetővel kapcsolatban

K:  Mi az az autós GPS nyomkövető?
V:  Az autós GPS nyomkövető egy olyan eszköz, ami a Globális Helymeghatározó Rendszerhez kapcsolódva meg tudja határozni egy gépjármű helyét.

K:  Hogyan működik az autós GPS nyomkövető?
V:  Ugyanúgy működik, ahogy a műholdas navigációs rendszer eszközei: a keringő műholdakkal kommunikálva pontos helymeghatározást tud adni. Az eszköz mobiltelefonon vagy laptopon elérhető weblapon vagy applikáción megjelenő térképen (általában Google Maps-en) jelöli a gépjármű pontos helyét. Ehhez a 2G vagy 3G mobilhálózat szükséges.

K:  Mennyire pontos egy autós GPS nyomkövető? 
V:  Az autós nyomkövetők hihetetlenül pontosak, így igazi fegyverként szolgálnak az autólopás ellen vívott háborúban. Egy komolyabb készülék képes a gépjármű helyzetének pontos meghatározására 2-3 méteren belül.

K:  Legális az autós GPS nyomkövető használata? 
V: Nagy általánosságban igen, de van néhány kivétel. Csak a tulajdonosnak van joga nyomon követni a tulajdonában lévő gépjárművet. Tehát valaki más tulajdonába lévő gépjárművet nyomon követni annak tudta nélkül illegális.
Mivel a szabályozás minden országban eltérő, ezért ajánlott utánajárni a helyi előírásoknak.

K:  Hova érdemes beszerelni egy autós GPS nyomkövető eszközt? 
V:  Ez egy jó kérdés. Sokan azt tanácsolják, hogy a gépjármű külső felületére érdemes felszerelni. Ennek az az előnye, hogy egy esetleges autótolvaj nehezebben találja meg. Viszont kemény tok és mágnes nélkül az eszköz könnyen leeshet a gépjárműről. Egy kisebb GPS nyomkövető könnyedén elrejthető a kesztyűtartóba vagy az ülés alá.

Törvényes a GPS nyomkövetők használata?

A GPS nyomkövető rendszerek használata a legtöbb országban, így Magyarországon is teljesen törvényes. Azonban vannak helyzetek amikor használatuk nem megengedett.

A legfontosabb azt szem előtt tartani, hogy amennyiben a gépjármű a miénk, abba nyugodt szívvel telepíthetünk GPS műholdas nyomkövetést. Ez igaz mind a magánkézben, mint a vállalkozások által tulajdonolt gépjárművekre. Vagyis amennyiben a saját gépjárművünket, vagy gyermekünket vagy alkalmazottainkat szeretnénk nyomon követni, azt teljesen törvényesen tehetjük meg.
Amennyiben azonban nem az általunk tulajdonolt gépjárműbe szeretnénk GPS műholdas nyomkövetést, úgy az teljes mértékben törvénybe ütköző!

Ajánlatot kérek GPS nyomkövetőre

Ügyfeleink

Tekintse meg kiemelt ügyfeleinket akik az elmúlt 6 évben megtiszteltek bizalmukkal!

bat
DEH-Draexlmaier
goodwill
hambau
imperial
intermetal
mediaworks
mol
schrack
sews-ceh
waberers
vtl_systems