Nincs ellophatatlan autó, azonban egy védelmi rendszer beszerelésével megnehezíthetjük a tolvajok dolgát. Két hasonló típusú autó közül azt fogják elvinni, amelyik eltulajdonításához kisebb felkészültségre és kevesebb időre van szükség. Manapság még mindig nagyon sok olyan gépjármű tulajdonos akad, aki ugyan több milliót is áldoz egy autóra, ám az autó hatékony védeleméről már nem gondoskodik. Két fajta védelmi megoldások közül választhatunk, mechanikus és elektronikus. A mechanikus módszerek kevésbé hatékonyak, mint a korszerűbb elektronikus változatok, azonban hasznos kiegészítői az elektronikus védelmi berendezéseknek. Minél több módszert alkalmazunk gépjárművünk biztonsága érdekében, annál nagyobb eséllyel riasztjuk el a tolvajokat.

Mechanikus védelem

Kormányzár 

A kormányzár egy költségkímélő megoldás, amely egy retesz segítségével megakadályozza a kormány forgatását. Azonban a legtöbb kormánybilincs könnyen és gyorsan eltávolítható, nem nyújt komoly és megfelelő védelmet.

Váltózár

A sebességváltó átalakítása után egy egyedi mágneszáras kulcs segítségével megakadályozhatjuk, hogy az autónkat sebességbe tegyék. Automata és manuális sebességváltó esetében is gyakran alkalmazzák, egyes autótípusokba gyárilag is beépítik.

Pedálzár

Technikailag nagyon érdekes megoldás, egyelőre nem elterjedtek a nehézkes fel- és leszerelhetőségük miatt, de egyediségük hathatós védelmet nyújthat. Előnyük, hogy az autóban ülve nem iktathatók ki, a tolvajnak muszáj a nyitott ajtón keresztül dolgoznia.

UV gravírozás

Egy speciális eljárással belegravírozható a gépjármű alvázszáma az összes üvegbe és a karosszériaelemek belső felületére, ami csak a felület rongálásával távolítható el. A biztonsági jelölés csak UV-fényben látható. Az eljárás nem gátolja meg az autó lopását, azonban az alkatrészenként való értékesítést nehezíti.

Elektronikus védelem

Riasztó

Ma már szinte minden autóban van riasztó, a gyakori – többségében téves – megszólalásuk hatására sokan már oda sem figyelnek, éppen ezért ez az eszköz már nem tekinthető a gépjárművédelem csúcsának. Az egyszerűbb riasztók ráadásul az autó zárása közben visszakódolhatók, és sérülésmentesen nyithatók is.

Indításgátló (rejtett kapcsoló)

Egy jól elrejtett – a motor indulását gátló – kapcsoló is sokat segíthet, mert a tolvaj időt veszít, mire megtalálja.

Rablásgátló

A készülékben egy időzítő indul el az autó beindításakor. Ezt az időzítőt csak a tulajdonos tudja hatástalanítani egy előre meghatározott „titkos jel” megadásával. Ennek hiányában az elakadásjelző elkezd villogni és az autó motorja leáll. A tolvajt ez meglepetésként éri, a készüléket nem tudja hatástalanítani, a gépkocsi már nem indítható be, ezért szinte minden esetben otthagyja a gépjárművet.

Műholdas (GPS) autóvédelem - a jelenleg ismert leghatékonyabb védelmi megoldás

Amennyiben GPS nyomkövető is van a kocsinkban, akkor tudjuk éppen merre jár, sőt le is tudjuk vele állítani a gépjárművet. A legmodernebb berendezések, már arra is megoldást nyújtanak, ha a tolvajok GSM jelzavaróval is rendelkeznek. A tévhitekkel ellentétben, egy egyszerű GSM jelzavaróval egyáltalán nem hozhatók zavarba a GPS jeladók. Természetesen ez az állítás, csak a gondosan beszerelt és minőségi alkatrészekből felépülő GPS nyomkövetőkre igaz. Amennyiben nem ilyet használunk az autónkban, akkor a járművünknek könnyen lába kelhet.

Azonban a GPS nyomkövető sem nyújthat megfelelő védelmet, önmagában alkalmazva. Nálunk, az As Solutions-nél nagyon fontos része szolgáltatásunknak, hogy a műholdas nyomkövetővel felszerelt gépjárműveken vagyonvédelmi távfelügyeletet is ellátunk. Ez annyit jelent, hogy a gépjárműbe épített riasztókészülék jelzésit automatikusan továbbítjuk diszpécserközpontunkba, ahol minden egyes riasztásra intézkedést tudunk kezdeményezni. Lehet az a sofőr által leadott pánikriasztás, segélykérés, vagy feltörés, lopási kísérlet is. Ebben az esetben diszpécsereink értesítik az előre megadott személyeket, vagy a hatóságokat, akiknek munkáját segítik folyamatban lévő lopási kísérlet során.

Igazi biztonságot csak a mechanikai és elektronikus védelmi eszközök megfelelő kombinációja nyújthat. A két fajta védelem együttes alkalmazása két féle felkészültségű elkövetőt feltételez és sok rendelkezésre álló időt. Egy ilyen felszereltséggel rendelkező gépjármű kikerül a lehetséges célpontok közül, hiszen van rengeteg, amiben nincs semmiféle védelmi eszköz.

Milyen helyzetekben legyünk elővigyázatosak?

A baj megelőzhető mivel mi magunk is számos olyan helyzetet produkálunk az életben, hogy alkalmat adunk az autótolvajnak arra, hogy könnyedén ellopja az autónkat. Nem fogja a drága riasztórendszer, autólopást gátló berendezés megóvni autónkat, ha mi magunk adunk lehetőséget, például garázsból való kiállás vagy kerti kapu becsukása esetén az autó tolvajnak hogy elvigye autónkat. Összeszedtünk 4 élethelyzetet melyek minimális odafigyeléssel könnyen megelőzhetők, mégis sokan figyelmetlenek. Minden példának felhozott eset megtörtént!

Autószerviz

A nem gondosan megválasztott szerviz is okozhat problémát, éppen ezért csak leinformálható szervizbe vigyük az autónkat, és ha lehetőség van rá ne hagyjuk ott az autónkat, inkább várjuk, meg amíg elkészül.

Évekkel ezelőtt került be a híradásokba, hogy egy Budapest környéki autószalonba az ott dolgozó szerelő titokban másolta a javításra leadott kulcsokat, de  nem vette észre az autóban a műholdas (GPS) gépjárművédelmi berendezést. Pár nap múlva mikor ellopták az autót, a műholdas védelem segítségével leplezőtek. A rendőrség a helyszínen (egy vidéki ház garázsában) nagyon sok szétszedett autót talált.

Bár ilyen ellen nehezen lehet védekezni, mivel nincs ki írva a szervizbe, hogy kik dolgoznak ott. De ez az eset is jól példázza, hogy sajnos minden megtörténhet.

Autómosó

Az autótulajdonos elment az autómosóba ahol ott hagyta a nagy értékű autóját, hogy amíg vásárol addig kitakarítják az autóját.

A kulcsait lemásolták, majd a csipet kiszedték a gyárkulcsból (nagyon sok típusnál ki lehet szedni) amit aztán pillanatragasztóval beragasztottak a gyújtáskapcsoló alá, hogy érzékelje a chipet a biztonsági rendszer, így a tulaj kulcsával is indul, miközben a tolvajéval is. Következmény: Pár nap múlva ellopták az autótulajdonosnak az autóját. Az autó tolvaj pechére egy közúti igazoltatáson lebukott, és a rendőrség elfogta. Kihallgatásakor részletes mindenre feltáró vallomást tett a nyomozó hatóság előtt. Így derült fény az autó eltulajdonítás körülményeire. 

Minden alkalommal várjuk meg, amíg kitakarítják az autónkat, és ne veszítsük szem elöl a gépjármű kulcsát.

Házunk előtt

Amikor kiállunk a garázsból akkor is hajlamosak vagyunk őrizetlenül hagyni az autónkat, ráadásul sokszor járó motorral.

Gépjármű adás-vétel

A következő eset (sajnos) számtalan alkalommal megtörtént már.
A tulajdonos meghirdeti a jó állapotban lévő, keveset futott, nagyon jó paraméterekkel rendelkező autóját. Pár nappal később jönnek a vevőnek hitt tolvajok. Kedvesek és elegánsak aminek az eladó nagyon örül, mivel mindig is ilyen gazdának akarta továbbadni a féltett autóját. A gépjármű bemutatása után eljön a próba ideje. A tulajdonos odaadja a kocsi kulcsát a vevőnek és elmennek egy próbaútra, az eladó nélkül! A próba megtörténik, a kocsit vissza is hozzák. A kulcsot visszaadják, mondván minden rendben, a kocsi nagyon tetszik nekik, de még megnéznek néhány másikat is és majd jelentkeznek. A tulajnak fel sem merül, hogy egy másik ugyanolyan márkájú autó kulcsát adták neki a kezébe.

A leírtakból is jól látszik, hogy érdemes minden esetben körültekintően eljárni. Ráadásul egy gépjárműbe épített műholdas (GPS) védelem nagyon nagy segítség, ha mégis megtörtént a baj.

9 hasznos praktika amivel megelőzhetjük gépjárművünk feltörését

Napjainkban az autótolvajok már nem csavarhúzóval és erős hajlított dróttal, hanem tablettel, okostelefonnal és laptoppal támadnak. Az ellopott autókat gyakran alkatrészdonornak, vagy átalakítást követően tovább értékesítés céljából lopják el. Azonban néhány praktikával drasztikusan csökkenthetjük a lopás beköveztét. Eheti bejegyzésünkben ismertetünk 9 hasznos tanácsot, melyekkel megelőzhetjük gépjárművünk feltörését. 

A lehető legkörültekintőbb módon vásároljunk gépjárművet

Hivatalos márkakereskedőknél és új autók esetében gyakorlatilag nincsenek kockázataink. Használt autók esetében az eredetiség vizsgálat vagy szakértői közreműködés lehet segítségünkre. Érdemes kombinálni az elektronikai és mechanikai védelmi megoldásokat, vagy akár többlépcsős rendszert kialakítani. Sokan beépíttettek már kocsijukba egy trükkös indításnak nevezett megoldást, melynek az a lényege, hogy csak akkor indul el a motor, ha a gyújtás pillanatában, egyidejűleg egy másik műveletet is elindítanak.

A lopási szándékot megnehezítheti a gépkocsi ablaküvegeinek szélébe bemaratott kicsinyített forgalmi rendszám, vagy alvázszám. A megjelölt autóktól általában tartanak a tolvajok, mivel csak az összes üveg cseréjével lehet azt ismételten ”piacképessé” tenni. Továbbá egyre szélesebb körben terjed az UVSM elnevezésű, csak ultra viola fényben olvasható jelölési módszer.

Ne adjuk kölcsön az autónkat, különösen ne ismeretlen személyeknek!

Az autónk szervizelési helyét is alaposan válasszuk meg, nehogy éppen egy autóbontásra szakosodott szervizbe vigyük gépkocsinkat. 

Amennyiben lehetőségünk van rá, garázsban tároljuk a kocsinkat és mindig kapcsoljuk be a riasztó berendezésünket

A garázs is legyen gondosan lezárva. Amennyiben a városban vagy vidéken meg kell állnunk, tegyük azt körültekintően. Elhagyatott helyen lehetőleg ne parkoljunk. Célszerű őrzött parkolókat választanunk, ahol őrszolgálat és kamerarendszer is felügyeli az autókat, de egy térfigyelő rendszer által felügyelt utcaszakasz is biztonságos lehet. Éjszaka még jobban oda kell figyelnünk, hogy hol parkoljuk le autónkat.

Soha se hagyjunk értékesnek látszó tárgyakat, például táskát az autónkban

Gyakran a nem túl értékes dolgok miatt is feltörik az autókat. Soha se hagyjuk hátra pénztárcánkat, igazolványainkat, bizalmas iratainkat, még zárt kesztyűtartóban sem. Elég sok autós a forgalmi engedélyt rutinból a napfényvédő tokjában tárolja, és gyakran ott hagyják a kiszállást követően is. 

Amikor kiszállunk az autónkból mindig gondosan zárjuk be az ajtót, a csomagtartót, az ablakokat húzzuk fel

Azt is ellenőrizzük le, hogy a lámpáink, a rádió, a motor le legyen zárva. Ha közvetlenül a közelünkben várakozik valaki a kocsijában és nem tudjuk egyetlen gombnyomással lezárni autónkat, azonnal kezdjünk gyanakodni. A tolvajok ugyanis rádiófrekvenciás kódolvasóval éppen a kedvező alkalomra várnak és ellopják a távkapcsoló úgynevezett ugrókódját

A gépkocsi kulcsát soha ne hagyjuk őrizetlenül, ne engedjük, hogy illetéktelen kezekbe kerüljön

Különösen eseményeken és szórakozó helyeken figyeljünk oda, hogy ne kabátunkban hagyjuk személyi iratainkat és kocsink slusszkulcsát.  Benzinkutaknál is legyünk körültekintők. Amíg beugrunk a pénztárba fizetni, addig se hagyjuk lezáratlanul kocsinkat. 

Ha kiszállunk az autónkból, azonnal állítsuk is le a motort. A kocsit zárjuk le és az indító kulcsot tartsuk magunknál

Országúton és főleg elhagyatott helyen előfordulhat, hogy a bűnözők balesetet színlelnek és segítségünket kérik. Amikor körültekintés nélkül kiszállunk a kocsiból, ráadásul járó motorral és félig nyitott ajtóvak hagyjuk hátra az autónkat, ne lepődjünk meg, ha egy hirtelen felbukkanó személy villámgyorsan elhajt kocsinkkal.

Ma már nélkülözhetetlen a gépkocsinkban a navigációs (GPS) berendezés, melynek segítségével, ha mégis ellopják kocsinkat, az könnyebben felkutatható. Műholdas jelzőrendszerek telepítésére kizárólag profi szakembereket kérjünk fel. Az AsSolutions – nél gyorsan és szakszerűen felszereljük gépjárművet az ASGPS műholdas gépjárművédelmi és flottakövető rendszerrel

Keressen minket ide kattintva, és szakértőinkkel közösen megtaláljuk az Ön gépjárművének legmegfelelőbb védelmet!

Ügyfeleink

Tekintse meg kiemelt ügyfeleinket akik az elmúlt 6 évben megtiszteltek bizalmukkal!

bat
DEH-Draexlmaier
goodwill
hambau
imperial
intermetal
mediaworks
mol
schrack
sews-ceh
waberers
vtl_systems