Nyomkövetés a motor- és autósportban

A motorostúrák résztvevőinek olykor szükségük lehet navigációs eszközökre. Már csak az üzemanyag, s az időkérdés szempontjából is fontos bebiztosítani az utat, s tudni, hogy épp merre járunk. Persze, két keréken jól jön a térkép (nagy felbontású, minőségi kivitelezés, kifejezetten motorosoknak), és az iránytű is, hiszen a modern kor vívmányai sem mindig 100%-osak. 

A profi navigációs eszközök vízállóak, és nagy fényerejűek, így például erős napsütés, s égi áldás esetén is jól használhatóak. Képernyőjük elég nagy ahhoz (legalább négycolos legyen), hogy jól lehessen rajta tájékozódni, s még a kesztyűben való kezelés sem lehetetlen. Az áruk magas, de akinek nélkülözhetetlen, meg fogja venni. Mielőtt kiválasztod az igazit, nézd meg az adatbázisát, ami annál jobb, minél több térképet tartalmaz, hiszen ki tudja, merre visz még a sors. Jól jöhet, ha tudod, hol találsz benzinkutat, gyógyszertárat, vagy épp szállást, pihenőhelyet. A legtöbb ilyen készülék jelzi a motorozással töltött időt, s sebességet is. Tárhelyük általában bővíthető.

Forma 1 

A GPS alapú nyomkövető rendszerek professzionális felhasználói az F1 csapatok. A sok esetben 300 km/h-s sebességgel száguldó autók adatait mérnökök figyelik. A távoli mérést, adattovábbítást és vezérlést a telemtria teszi lehetővé, vezetéknélküli kommunikációs rendszeren keresztül. A mérnökök valós időben látják az autók műszaki paramétereit, képet kapnak a pilóta vezetési stílusáról, s a lehető legjobb teljesítmény elérése érdekében tudják módosítani az autó beállításait is. Többek között tudják nézni a guminyomást, olajhőmérsékletet, gyorsulási adatokat, s még sok ezer paramétert.

Az F1 versenyautókba olyan GPS rendszer van beépítve, amely nagyobb biztonságot nyújt a versenyzőknek. Lényege, hogy a pálya bármely részén a versenybírók által használt zászlójelzésnek megfelelő színű LED (piros, sárga, vagy kék) lép működésbe. Így a versenyzők hamarabb értesülnek a zászlójelzésekről, s szabálykövetőbben tudnak viselkedni. Sőt, a GPS rendszer révén a versenyigazgató az egész futam alatt nyomon tudja követni, hogy melyik autó épp hol jár. A rendszer nagy segítség a pilótáknak, mert a lámpa színe alapján tudni fogják, hogy milyen sebességgel haladjanak, s hogy a pálya bizonyos szakaszán számolniuk kell-e veszélyforrással.

Hadiipari nyomkövetés

A globális helyzetmeghatározó rendszer, azaz a GPS (Global Positioning System) első használója az amerikai hadsereg volt. A nukleáris csapásmérő erők titkos technológiájaként tartották számon. A GPS ma is a hadiipar védelmi, és támadó rendszerének szerves része.

A GPS leggyakoribb felhasználási területei:

Különleges felhasználási területei

Az Egyesült Államokból tilos exportálni olyan vevőt, amely 18 km magasság és 515 m/s sebesség fölött működőképes. Ennek oka, hogy ezek a paraméterek a cirkáló rakéták és a ballisztikus rakétafejek jellemzőivel függenek össze. Emiatt az USA kormánya ellenőrzi a polgári felhasználásra szánt GPS vevők (mikroáramkörök) exportját. 

Műholdak, és az azokat megsemmisítő rendszerek

A műholdak minden haderővel rendelkező ország előtt hatalmas fontossággal bírnak, hiszen szerepük van a felderítésben, a kommunikációban és navigációban is. Ráadásul, egy fegyveres konfliktus esetén semlegesíteni kell az ellenséges haderőt támogató műholdrendszereket. 

Zavarórendszerek

Ma már léteznek olyan orosz, kínai és észak-koreai katonai zavarórendszerek, melyek képesek helyileg zavarni a GPS-jeleket, s így elérhetetlenné tenni egy bombát, vagy rakétát, ami GPS-műholdak jelei alapján találja meg a célpontját.

Robotizált jet-ski az amerikai haditengerészet kötelékében (U.S. Navy)

A beprogramozott útvonalat automatikusan végrehajtja. Képes távirányítással, illetve GPS jel segítéségével alapján automatán is működni. Feladata a hazai, vagy a flotta tagjai által látogatott külhoni kikötők, és így az amerikai hadihajók védelme. Rendelkezik radarra, megfigyelő kamerarendszerrel, szonárral is. Segít felderíteni a búvárokat, úszókat, kis csónakokat.

Vegyi-, sugárfelderítő jármű a Magyar Honvédségben

A Magyar Honvédség rendelkezik vegyi-, sugárfelderítő járművel (BTR-80 VSF), ami a vegyi- és sugárfelderítő alegységek eszköze. Feladata: mintavétel a vegyi-, sugár- és biológiai anyagokkal szennyezett területekről, valamint a harcjármű helyzetének meghatározására GPS berendezéssel.

Ajánlatot kérek műholdas gépjárművédelemre

 

Ügyfeleink

Tekintse meg kiemelt ügyfeleinket akik az elmúlt 6 évben megtiszteltek bizalmukkal!

bat
DEH-Draexlmaier
goodwill
hambau
imperial
intermetal
mediaworks
mol
schrack
sews-ceh
waberers
vtl_systems