A Puskás Ferenc Stadion újraálmodása nemcsak az építőknek, de minden, a megvalósításban résztvevő szakágnak megszülte és felállított a maga kihívásait. Ilyen kihívás volt a lelátófigyelő kamerarendszer kiválasztása, megtervezése, és megépítése. A szakmailag komoly feladatot jelentő munkát többszöri egyeztetést, majd az azokat követő versenytárgyalásokat követően cégünk, az As Solutions Kft nyerte el.

A nehézségek

Stadion természetesen több is van, ahogy olyan kamerarendszerek is léteznek, amik ki tudják szogálni az ott felmerülő biztonsági és megfigyelési igényket. A Puskás esetében ezek között első helyen az MLSZ Stadionbiztonsági Követelményrendszerének vonatkozó sarokszámai vannak: fix kamerák esetén 250 ppm (pixel / méter), Ptz-k (mozgásra és nagyításra képes kamerák) esetében pedig 1000 ppm (zoom).

Ezeket az értékeket bizonyos felbontás alatt lehetetlen teljesíteni, sőt, mint ahogy mi tettük: túlteljesíteni. További nehézséget okozott, hogy a kamerákat hol és hogyan helyezzük el, egyáltalán, hogy és hol tudjuk elhelyezni! Egy stadion tervezésekor korántsem elsődleges szempont a kamerák elhelyezése. De nem is lehet: A stadion óriási nyitott tér, ahol semmilyen elem, oszlop, fal, konzol, mennyezet nem magasodik, és nem is magasodhat a nézőktől oly távolságra, ami normális esetben adott: egy bank pénztára felett könnyű elhelyezni egy aránylag egyszerű kamerát, ami megfelelő képet nyújt az ügyfél és az alkalmazott cselekedeteiről. Itt azonban nem 1, hanem 100 méterről kell éppoly pontos képet kapnunk, mint a pénztárnál!

Tovább nehezíti a feladatot, hogy a tető elemei – legyenek bármely stabilak is – anyaguknál és szerkezetüknél fogva nemhogy stabil, de éppenhogy rugalmas, dinamikus, mozgó, elmozduló rendszert alkotnak. Az ebben, ezen keletkező rezgések pedig, ilyen távolságok és felbontás mellett, katasztrofális mértékű „szétesést” okoznak az egyszerű kamerák képein, akár a legkisebb szél, vagy más, teljesen normális környezeti hatás következtében is! – és akkor még nem beszéltünk arról a szoftveres megoldásról, ami egy-egy, nagy, kivételesen precíz optikával szerelt kamera képét egyetlen látvánnyá egyesíti egy monitoron, hogy a kezelő-, felügyelő személyzet azt követni és értékelni tudja! Márpedig elég, ha cask egyetlen ilyen látványelem elcsúszik, vége a képünknek!

Ne feledjük! Egy mérkőzésen sosem elegendő a rögzített képből utólag okosnak lenni! Ott elsődleges szempont, hogy szükség esetén mindent azonnal, és pontosan lássunk, egyébként semmilyen operátori feladat nem látható el tökéletesen.

A megoldás

A Logipix Stadionbiztonsági rendszer nagyfelbontású panoráma képekkel fedi le a teljes lelátót és teszi lehetővé az arcfelismerést a stadion bármely pontján. Ezeket a képeket önálló, 20 megapixeles Logipix ONE kamerák alkotják, a felvételek rögzítését pedig Logipix hálózati rögzítők végzik. A operátorok munkáját a vezetési ponton a Logipix Control Center Professional szoftver segíti. A 67.215 hely leghatékonyabb lefedettségének érdekében 3D-s terv alapján határoztuk meg az optimális eszközszámot.

A rendszer fő komponensei:

Előnyök:

​​Részletes Leírás:

Virtuális panoráma rendszer.

A Puskás Ferenc Stadionban önálló 20 megapixeles Logipix One kamerák kerültek telepítésre speciálisan kialakított légkondicionált, napellenzővel ellátott kameraházakban. A kameracsoportok képei szoftveresen vannak összefűzve virtuális panorámaképekké. Mérnökeink kidolgoztak egy olyan fűzési technológiát, amely során nemcsak fedik egymást a képek szélei, de geometrikusan is illeszkednek. A kamerák rögzítése szinkronizált, ezzel kizárva egyes tárgyak többszöröződését vagy eltűnését. A stadionban a Logipix Virtuális Panoráma kamerarendszer 300-350 ppm-et biztosít, így minden arc felismerhető a lelátó bármely pontján. A nagy felbontású panorámaképek az operátorok számára lehetővé teszik, hogy zsúfolt eseményeken is könnyen észrevegyenek gyanús eseteket és ezeket hatékonyan megoldják.

Rögzítés

A rendszer 3592 MP-es vizuális adatot rögzít 20 FPS-sel, melyet 640 TB tárhelyen tárol. Rögzítési sebessége 3,5 GB/sec, ami 4588 képkocka rögzítését jelenti másodpercenként. A Puskás Ferenc Stadionban ezt a feladatot 20 darab Logipix Hálózati Rögzítő végzi. Az eszközök JPEG2000 képtömörítési szabványt használnak, ami lehetővé teszi a kép intelligens továbbítását a vezérlési pontba.

Control Center

Az operátorok a vezérlési pontban 8 különböző munkaállomáson dolgoznak. A többszáz megapixeles panorámaképek élő megjelenítése és archív visszatjátszása nem egyszerű feladat. Ez az adatmennyiség leterheli a munkaállomásokat és a hálózatot is. A probléma leküzdése érdekében mérnökeink létrehoztak egy hatékony adatátviteli módszert. Kihasználva a JPEG2000 képek biztosította skálázható lehetőséget, a rendszer mindig képernyőre optimalizált képeket továbbít a vézérélési pontba, miközben (a rögzítőkön) teljes felbontásban tárolja a panorámaképeket. Így amikor az operátorok belenagyítanak egy képbe, nagyobb felbontású kép jelenik meg a képernyőjükön. A Logipix Control Centerben több különböző méretezésű ablak található. Ez lehetővé teszi, hogy az operátorok egyes területeket teljes felbontásban tekintsenek meg, mellette párhuzamosan a teljes lelátót áttekintve. A kamerák kettős beállítása eredményeképp rendezvények közötti időszakokban a rendszer csökkentett felbontással és fps-sel rögzít, így hatékonyan kihasználva a rendelkezésre álló 640 TB tárhelyet.

Összefoglalás

A Logipix Stadion lelátófigyelő rendszer a Puskás Ferenc Stadionban biztosítja a szurkolók, játékosok és személyzet biztonságát. A rendszer Virtuális Panorámaképekből áll, melyek 300-350 ppm felbontást biztosítanak, lehetővé téve az arcfelismerést a lelátó bármely pontján. A rendszert használva az operátorok gyorsan tudnak reagálni gyanús eseményekre, hatékonyábbá téve a biztonsági személyzet munkáját.

Ügyfeleink

Tekintse meg kiemelt ügyfeleinket akik az elmúlt 6 évben megtiszteltek bizalmukkal!

bat
DEH-Draexlmaier
goodwill
hambau
imperial
intermetal
mediaworks
mol
schrack
sews-ceh
waberers
vtl_systems