A GPS vagyis a műholdas nyomkövetők olyan hordozható eszközök lehetővé teszik a gépjárműflottával rendelkező cégek és minden autótulajdonos számára hogy nyomon kövessék gépjárműveiket. Képesek valós idejű adatok továbbítására és természetesen ezen adatok folyamatosan rögzítésre is kerülnek, ezáltal a későbbiekben is szabadon felhasználhatók. Ráadásul optimalizálhatjuk használatával útvonalunkat illetve valós időben is képes riasztásokat küldeni a részünkre.

Hogyan működik a GPS nyomkövető?

A globális helymeghatározó rendszer (Global Positioning System) egy világméretű navigációs rendszer, ami összesen 24 műholdból és a hozzájuk kapcsolódó földfelszíni állomásokból áll. A rendszert az amerikai hadsereg számára fejlesztették ki, ezért az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma finanszírozta a létrehozását és a mai napig is ők működtetik. Azonban az USA kormánya úgy engedélyezte a felállítását, hogy ingyenes polgári felhasználását is lehetővé kell tenni.

A GPS működésének lényege, hogy pontosan meg tudjuk határozni a helyzetünket, amennyiben rendelkezünk vevőkészülékkel. GPS nyomkövető rendszer el lehet helyezni többek között járművekben, mobiltelefonokban, órákban és szinte bármilyen eszközben. Használatával nem csak a pontos helyzetünket határozhatjuk meg, hanem akár nyomon is követhetjük például egy jármű vagy személy mozgását is.

A GPS rendszer része a Globális Navigációs Műhold Rendszernek (Global Navigation Satellite System). Ez a rendszer számos egyéb olyan műholdat foglal magában (a GPS 24 műholdján felül), melyek mikrohullámú jeleket használnak, melyek a GPS vevővel rendelkező eszközökre továbbítódnak, ezáltal információ kaphatunk aktuális helyzetünkön felül a sebességünkről, az időről és a haladási irányunkról is. Vagyis a GPS nyomkövető rendszer nem csak valós idejű, hanem az eddigi útvonalunkról is hasznos információkkal tud szolgálni.

A GPS műholdak egyedi jeleket továbbítanak a vevőkészülékek felé, melyek alapján kiszámítható a pontos hely, sebesség és idő is. A pozícióinkat akár három dimenzióban is meghatározhatjuk, amennyiben legalább 4 különböző műhold jelét fogjuk egyszerre. A rendszer a már említett 24 műholdból és 3 tartalékműholdból áll, arra az esetre amennyiben meghibásodna az egyik műhold. Mindegyik műhold 12 óránként, vagyis naponta kétszer kerüli meg a Földet.

A rendszer vezérlése és összehangolása földfelszíni állomásokon történik a Föld minden kontinensén. Ezen állomások segítenek a GPS műholdak mikrohullámú jeleinek feldolgozásában és továbbítják a jeleket a különböző GPS nyomkövetést használó eszközök részére, melyek átalakítják a jeleket és megbecsülik az aktuális pozícióinkat, sebességünket és a pontos időt.
A rendszer működése egy egyszerű matematikai elven, a „háromszögelésen” alapszik. Két kategóriáját különböztethetjük meg:

Mindkét kategória kiszámításához elengedhetetlen, hogy legalább 3 műhold jelét fogja  a vevőkészülék és pontosan tudja a helyzete és a műholdak távolságát. Napjainkban már vannak olyan GPS nyomkövető rendszerek, melyek egynél több vevőkészülékkel rendelkeznek. Ezek előnye, hogy a különböző készülékek soha nem ugyanazon műholdak jelét veszik, ezért stabilabbak és pontosabban is. A műholdak a GPS jeleket olyan rádióhullámokkal sugározzák, melyek fénysebességgel haladnak.

A mai GPS nyomkövető rendszerek különböző módokon működhetnek. A kereskedelmi forgalomban kapható GPS nyomkövetőket legtöbbször arra használják, hogy rögzítsék egy jármű helyzetét. Vannak rendszerek melyek az adatokat magában a GPS készülékben tárolják (passzív követés) és sok pedig az adatait egy külső adatbázisba továbbítja, tehát az ilyen egységek nem csak vevő hanem egyben adókészülékek is (aktív követés).

Passzív követés

A passzív GPS nyomkövető rendszerek figyelemmel kísérik az aktuális helyszínt és előre meghatározott adatokat tárolnak, mint például az elmúlt 12 óra utazási adatai. Ezeket legtöbbször egy belső memóriába vagy memóriakártyára menti a készülék, mely információkat a későbbiekben egy számítógépre lehet letölteni elemzési céllal. Néhány készülék esetén lehetőség van az adatok bizonyos időközönkénti automatikus továbbítására is, vezetéknélküli kapcsolaton keresztül.

Aktív követés

Az aktív GPS nyomkövető rendszereket „valós idejű” rendszereknek is szokták nevezni, mivel az adatait automatikusan és valós időben továbbítja egy külső nyomkövető portálra, vagy nyomkövető rendszerbe mint például az ASGPS rendszer is. Ez a nyomkövetési mód az elterjedtebb, mivel sokkal szélesebb kereskedelmi felhasználást tesz lehetővé mint a passzív követés. Többek között alkalmas gépjárművünk vagy gépjárműflottánk nyomon követésére. Vagy például valós időben figyelemmel kísérhetjük alkalmazottaink mozgását, ezáltal is kiszűrve a felesleges tevékenységeket és optimalizálhatjuk a munkafolyamatainkat.

Használati lehetőségei

A GPS nyomkövető autóban szerelésének legfőbb célja, hogy tudjuk éppen hol van a gépjárművünk. Rengeteg forgatókönyv van, amikor ez a tudás nagyon hasznos lehet. Tegyük fel, hogy autónkat ellopták és rendelkezik beépített GPS műholdas nyomkövetéssel. Hihetetlenül hasznos segítséget tud nyújtani a rendőrségnek a gépjárműtolvajok elfogásában.

A gyereknevelés, főleg ha egy tiniről van szó aki éppen megszerezte a jogosítványát, egy kicsit bonyolult lehet. Az autóba szerelt GPS nyomkövető rendszer segítségével valós időben tudhatjuk hogy éppen merre tartózkodik és ha véletlenül baj lenne, azonnal oda tudunk sietni. Azonban ezzel a tudással nem szabad visszaélni. Ne használjuk a gyerekein utáni „kémkedésre” a GPS nyomkövető rendszereket.

Egy újabb hasznos alkalmazási terület, a tehergépjármű flottával rendelkezők. A GPS nyomkövetés segítségével hatékonyabban tudjuk koordinálni a gépjárművek napi futásteljesítményét. Ne essünk abba a hibába, hogy utólag elemezzük ezeket az adatokat, sokkal jobb valós időben!

Törvényes a használata?

A GPS nyomkövető rendszerek használata a legtöbb országban, így Magyarországon is teljesen törvényes. Azonban vannak helyzetek amikor használatuk nem megengedett.

A legfontosabb azt szem előtt tartani, hogy amennyiben a gépjármű a miénk, abba nyugodt szívvel telepíthetünk GPS műholdas nyomkövetést. Ez igaz mind a magánkézben, mint a vállalkozások által tulajdonolt gépjárművekre. Vagyis amennyiben a saját gépjárművünket, vagy gyermekünket vagy alkalmazottainkat szeretnénk nyomon követni, azt teljesen törvényesen tehetjük meg.
Amennyiben azonban nem az általunk tulajdonolt gépjárműbe szeretnénk GPS műholdas nyomkövetést, úgy az teljes mértékben törvénybe ütköző!

Ajánlatot kérek GPS nyomkövetőre

Ügyfeleink

Tekintse meg kiemelt ügyfeleinket akik az elmúlt 6 évben megtiszteltek bizalmukkal!

bat
DEH-Draexlmaier
goodwill
hambau
imperial
intermetal
mediaworks
mol
schrack
sews-ceh
waberers
vtl_systems